31 januari 2021

coronavintern - hemmavecka 43

Snö! Åh vad jag gläds åt att det är vitt och ljust utanför fönstret. Särskilt nu när jag inte behöver lita på kollektivtrafiken... 

I söndags gick på en långpromenad runt Sicklasjön. Strålande sol och en massa glada människor ute. Märks att corona får Stockholmarna att komma ut på helgerna.


Vi som är stora Harry Potter-fantaster, tyckte den här serien av Berglins var väldigt kul. Jan Berglin är en riktig favorit och jag har följt honom sen han började teckna i studenttidningen Ergo, när jag pluggade i Uppsala för lääänge sedan.


Helgen tillbringades som vanligt mycket i köket. Det blir gärna så när det är barnvecka. Vi bakade Malins bröd, hamburgerbröd, semmelbullar och gjorde egen ravioli. Degreceptet fick jag på en minnesvärd pastakurs i Italien 2014, men nu testade vi två nya fyllningar som vi hade googlat upp och förändrat lite. Gorgonzolafyllningen är inspirerad av ett recept skapat av Sandra Mastio (Klaras favoritkock) och baconfyllningen av Jamie Oliver. 


RAVIOLI MED PÄRON OCH GORGONZOLA 

1 päron (fast)
1 schalottenlök
1 klyfta vitlök 
1 msk smör 
1 dl ricotta 
1 dl gorgonzolaost 
0,5 dl parmesanost
1 krm muskot
1 krm svartpeppar 

Servering
100 g smör 
1 tsk torkad salvia 
1 citron, skalet 

Stek det finhackade päronet, riven vitlök och hackad lök i smör tills det blir mjukt men ej brynt. Lägg i en skål och låt svalna. Blanda ricotta, gorgonzola, riven parmesan, riven muskotnöt och svartpeppar till en jämn röra tillsammans med löken och päronen. Undvik att få med eventuell vätska från skålen. Fyll din pastadeg och stansa ut ravioli. Koka i saltat vatten i 3 minuter.

Bryn smöret och lägg på slutet ner salvian så den steks i smöret. Lägg upp pastan, toppa med smöret och citronzesten.


RAVIOLI MED BACON OCH GRÖNA ÄRTOR 

1 pkt bacon 
250 g ricotta 
1, 5 dl frysta gröna ärtor 
1 stor vitlöksklyfta 
salt och peppar 

Hacka baconet smått. Stek tillsammans med pressad vitlök i lite olja. Häll på de tinade ärtorna och stek med en stund. Mosa ärtorna lite med en gaffel. Ta av stekpannan och blanda ner rickottan. Smaka av med salt och peppar. Fyll pastan och skär till ravioli. Koka i saltat vatten i 3 minuter.

Helgen avslutades med att vi såklart hejade på svenskarna i Handbolls-VM. Grattis till silvret. Vilken bragd!

24 januari 2021

coronavintern - hemmavecka 42

Vilken vecka det har varit. Mycket på jobbet och Joe Biden och Kamala Harris installationshögtid i onsdags. Jag satt förstås bänkad framför teven och grät en tår när Harris svor eden, den första kvinnliga vicepresidenten i USA. När får vi i Sverige en kvinnlig statsminister?

Roligaste efterföljden av installationshögtiden är nog alla memes med Bernie Sanders. Han satt med rejäla vantar och försökte hålla sig varm, nån fotade och började lägga in bilden i alla möjliga andra bilder. Band- och  filmbilder, kända fotografier mm. Det var tom en programmerare som tillät alla som ville att få Bernie på "besök" hemma. Så här sitter han nu och blir lite varm på Malmövägen.


Det som ändå gjorde starkast intryck på mig var poeten Amanda Gorman (22 år) med sin vackra, uppmananande och hoppfulla dikt, som hon läste med stor inlevelse under installationshögtiden.

When day comes we step out of the shade,

aflame and unafraid,

the new dawn blooms as we free it.

For there is always light,

if only we're brave enough to see it.

If only we're brave enough to be it.

Amanda Gorman - Sista strofen ur "The Hill We Climb"

När jag inte har barnen brukar jag satsa på långa lugna helgfrukostar med te och sen kaffe, mackor, ägg, frukt och gärna nått sött. Den här helgen åt jag karelska piroger, som jag hittat på Lidl för 2:50 styck. Jag är väldigt förtjust i såna piroger, men tycker att det är för pilligt att göra själv, så detta var en toppengrej. Jag gjorde eget äggsmör till, och åt även rostade grahamsmackor med engelsk marmelad.
 

ÄGGSMÖR

50 gr smör
3 ägg
salt och peppar

Hårdkoka äggen och hacka dem smått. Blanda med rumstempererat smör. Smaka av med salt och peppar. Servera till karelska piroger.

Torra grahamsbullar är något jag minns från min barndom, det är möjligt att de är mer torra i mitt minne än det egentligen var. Men då längtade jag efter "köpebröd". Nu vill jag helst av allt ha hembakt och tycker att det är gott med lite grövre bröd. Detta skållade grahamsbröd är långt ifrån de torra bullarna på 70-talet.


SKÅLLAT GRAHAMSBRÖD

5+2 dl vatten
5 dl grahamsmjöl
50 g smör
50 g jäst
2 msk brödsirap
1 msk salt
7-8 dl vetemjöl

Häll grahamsmjölet i en bunke. Koka upp 5 dl vatten och häll det över grahamsmjölet. Låt svalna.

Smält smör och häll i vatten, värm till 37 grader. Smula ner jästen och rör tills det löst sig. Ha i salt och sirap. Häll det över grahamsmjölet och kör maskinen på låg hastighet. Tillsätt vetemjöl, se till att degen inte blir för torr. Låt maskinen gå på mellanhastighet i 5 minuter. Täck över och jäs i 40 minuter.

Ta upp på bakbord och forma två avlånga limpor. Lägg dem i oljade formar. Jäs ytterligare 30 minuter. Grädda i 175 graders ugn i 50 minuter. Låt limporna svalna något innan de tas ur formarna och får kallna på bakgaller.

20 januari 2021

sillens lov

Jag är en storkonsument av sill och strömming. Den passar till alla högtider, den går att variera, Klara önskar det som födelsedagsmiddag osv. Och nu i Coronatider är det en utmärkt lunch i hemmakontoret. Jag gillar inte färdiga sillsorter, förutom matjes, så jag har nu hela tiden nån egengjord sill i kylen att äta med lite potatis och sallad.


På bloggen finns det en uppsjö av gamla recept på inläggningar, röror och varma rätter. Jag samlar länkar till dem här så jag lätt kan hitta tillbaka till dem. 

Sill/strömming inlagd i klar lag
Gin- och enbärssill (recept nedan)
Glasmästarsill (recept nedan)
Pressgurkesill (recept nedan)

Sill/strömming inlagd i krämig lag

Kalla sill/strömmingsrätter och röror

Varma sill/strömmingsrätter 
Lerpottasill
Mannerströmming


På sistone har jag gjort några stycken som inte fanns på bloggen, och som jag nu samlar in i min digitala receptsamling. Pressgurkesillen hittade jag på den trevliga matbloggen Matlyckan. Genialisk, varför har jag inte kommit på denna smarta kombo? Ginsillen är en gammal julmiddagsfavorit som bara funnit i en av mina receptböcker. Enkel och supergod. Och till sist Glasmästarsillen, där mitt recept kommer från min tid på Gotlands nation. Jag och resten av mitt klubbverk lagade ett julbord till 100 pers på Luccegasquen 1988, där den ingick. Bilden är från den kvällen, när jag och den andra klubbmästarinnan Ylva pustade ut med varsin gin&tonic i nationsköket.


PRESSGURKESILL

1 gurka
0,5 dl ättika (12 %)
0,75 dl socker
0,3 dl hackad dill
0,5 tsk chiliflakes
1 frp inläggningssill

Dag 1
Kör halva gurkan, ättikan och sockret i en mixer. Låt sillen rinna av och lägg sillen i lagen över natten.

Dag 2
Plocka upp sillen ur lagen och skiva i lagom stora bitar. Sila lagen genom en finmaskig sil. Skala och skiva resten av gurkan tunt och plocka dillen. Varva gurka, dill, chiliflakes och sill i en glasburk. Häll över lagen. Förvara svalt minst en dag innan servering.


GIN- OCH ENBÄRSSILL

1 frp inläggningssill
0,25 dl ättika (12%)
0,75 dl vatten
0,5 dl socker
3 cl gin
2 tsk krossade enbär
0,5 rödlök

Koka upp vatten, socker och ättika. Lägg i enbären. Låt svalna och häll i gin. Skiva rödlöken och sillen. Varva dem i en burk och häll på lagen. Förvara svalt minst en dag innan servering.

Glasmästarsill skall egentligen göras på hel salt sill, som skärs i skivor med både skinn och ryggrad kvar, men det är så svårt att få tag på, så jag gör den på vanlig inläggningssill.


GOTLANDS GLASMÄSTARSILL

1 frp inläggningssill
0,5 dl ättikssprit (12%)
1 dl strösocker
1,5 dl vatten
0,5 tsk hela kryddpepparkorn
0,5 tsk hela vitpepparkorn
0,5 tsk hela svartpepparkorn
2 tsk senapsfrön
2 lagerblad

0,5 rödlök
0,5 gul lök
1 dm purjolök (det gröna)
1 liten morot
2 cm pepparrot

Koka ihop ingredienserna till lagen någon minut. Låt kallna. Skölj sillen och låt rinna av. Skär sillfiléerna i sneda bitar. Skala och skiva rödlöken och den gula löken i tunt. Ansa, skölj och strimla purjolöken. Skala och skiva morot och pepparrot i tunna skivor.

Varva alla ingredienser i en glasburk. Häll över lagen. Pressa eventuellt försiktigt så att lagen täcker. Låt stå minst ett dygn i kylen.

17 januari 2021

coronavintern - hemmavecka 41

 

Det har varit en omtumlande vecka. Jag var sjuk i början på den, med migränliknande huvudvärk och ont i kroppen. Och eftersom det enligt flera vänner var deras start på covid-19, så beställde jag ett test. Det kom med bud i onsdags, och var väldigt obehagligt att ta. Man skulle peta med en tops längst bak i halsen och långt in i näsan. Men det positiva var att testet var negativt!


Det var väl nån slags förkylning eller lätt migrän, men nu är jag frisk och jag jobbade tor-fre. Erik som är den enda av oss som åker kollektivtrafik i rusning, eftersom Klara har hemgymnasium, önskade sig en mask i julklapp med tema från "Liftarens guide till galaxen". Cool kille!


I helgen passade vi på att åka ut till stugan i Selknä och njuta av det fina vintervädret. Vi åkte spark, gjorde snöänglar och eldade i kaminen. Klara kom på den lysande idén att vi kunde åka jättebadring i vår lilla backe på tomten. Hur kul som helst. Kolla in filmen.


I stugan lagade vi massor av mellanösternmat, eftersom vi sett "Tareq Taylors matresa till Jerusalem" på svtplay och blivit väldigt inspirerade. Mina mezerecept finns redan på bloggen, men i början på veckan lagade vi även indisk daal och det är en toppenrätt när det är kallt ute. Erik kompletterade med lite skivat lamm som vi hade i frysen. Mums!


INDISK DAAL

1 gul lök 
1 vitlöksklyfta 
1 msk smör 
1 tsk malen ingefära 
2 tsk garam masala 
1 tsk curry 
1 tsk gurkmeja 
0,5 tsk chiliflakes 
3 dl linser 
250 g körsbärstomater 
eller 1 burk hela tomater
1 burk kokosmjölk 
1,5 msk grönsaksfond’ 
3 dl vatten 
2 tsk citron- eller limesaft 
1 tsk salt 

Hacka och stek löken i smöret. Skölj linserna och låt rinna av. Halvera tomaterna, eller skär burktomaterna i bitar. Strö kryddorna över löken. Tillsätt körsbärstomater, kokosmjölk, citronsaft och linser. Koka någon minut. Häll på fond, vatten och salta.

Låt koka i en halvtimme. Rör om med jämna mellanrum så att linsgrytan inte bränner fast, det är väldigt lätt hänt med linser. Späd eventuellt med ytterligare vatten om den blir för stabbig. 

Vill man kan man ha i t ex skivade morötter, vitkål, bladspenat, blomkål, koriander. Jag har sett en uppsjö receptvarianter, men detta är ett bra basrecept.

10 januari 2021

coronavintern - hemmavecka 40

Nu har det blivit vinter och jag har plockat undan julen för den här gången. Det har varit härliga helger med många lediga dagar och kul aktiviteter med både barn och exmaken. Nu återgår vi till det vanliga hemmakontoret och nästa vecka med sällskap av hemmagymnasisten.


I lördags passade jag på att umgås med lite vänner på det vanliga coronasättet. Utomhusaktivitet med fika. Vi sågs vid Saltsjökvarn och promenerade på Kvarnholmen, fikade tillsammans och tog sen båten till Dramaten. Där promenerade jag till T-centralen och åkte hem. 


Kvarnholmen är spännande med gamla industribyggnader som fått nytt liv, blandat med nya moderna hus. Tegel och glas, och en fin strandpromenad.


Och det är väldigt bra ordnat med pendlarbåt, som går flera gånger i timmen, även på helgen. Vi fick en fantastisk resa in till stan, med en vacker vinterhimmel.


I min fikarygga hade jag äggmackor och kaffe. Mackorna var gjorda på rågsiktsbröd jag bakat samma morgon. Det är ett gammalt recept som följt med mig sen studenttiden och är otroligt pålitligt!


RÅGSIKTSBRÖD

50 g jäst 
5 dl vatten 
1 msk olja 
1 msk sirap 
2 tsk salt 
2 tsk brödkryddor (tex anis, fänkål, kummin) 
6 dl rågsikt 
c:a 7 dl vetemjöl

Rör ut jästen i ljummen degvätska. Blanda i sirap, olja, salt och mortlade kryddor. Blanda i mjöl och kör minst 5 minuter i degblandaren. Var försiktig med mjölet, så att det inte blir för torrt. Degen kan gärna nästan vara lite kladdig. Låt jäsa i bunken i 30 minuter.

Ta upp degen och dela i två delar. Forma till limpor och lägg på en plåt. Jäs ytterligare 30 minuter. Sätt på ugnen på 250 grader. Stoppa in plåten och sänk till 200 grader. Baka i c:a 20 minuter, tills innertemperaturen är 98 grader.

Låt vila en stund innan du skär upp brödet.

3 januari 2021

coronavintern - hemmavecka 39

Detta var egentligen bara en halv jobbvecka. Jag jobbade måndag-onsdag, sen var det ju dax för ledighet igen. Jag passade på att göra sånt som blivit liggande, när jag nu inte stördes av möten och telefonsamtal. Med lite tomtesällskap och mycket kaffe gick det alldeles utmärkt.


Jag passade också på att klippa mig hos min frisör Linda. Jag och Klara besökte henne när salongen nästan var folktom. Jag är så fascinerad av mitt hår, jag som alltid varit väldigt lockig och brunhårig, har efter 50 fått grått rakt hår. Det är ovant och jag kommer nog att färga det lite brunt framåt våren. Just nu i coronabubblan bryr jag mig inte så mycket.


De här dagarna har jag lagat mat på julbordsrester, inte helt fel. Koreansk wok på lamm och grönkål, omelett med gravad lax, pasta med prinskorv och kumminkeso, och rotfruktspytt med köttbullar. Så praktiskt för bra jobbluncher.

Nu i helgen blev det lerpottasill med matjessill, kokt potatis och ägg. Världens enklaste rätt och en av de godaste! Jag har inte angivit några mängder i receptet, eftersom det inte spelar nån roll. Jag plockar ihop det jag har och häller brynt smör över. Vad kan gå fel?


HÖJDENS LERPOTTASILL 

matjessill 
kokt potatis 
kokta ägg 
fint skivad rödlök 
halverade körsbärstomater 
hackad dill
finskuren gräslök 
brynt smör 
flingsalt och svartpeppar 

Skär potatis och ägg i bitar. Sätt ugnen på 175 grader. Lägg matjesbitar, ägg och potatis i en ugnsform.

Värm i ca 10 minuter. Under tiden skiva lök och dela tomater, hacka dill och gräslök. Bryn smöret sakta på medelvärme tills det blir gyllenbrunt och får en nötig doft. Vakta så du inte bränner.

Ta ut formen och lägg på tomater, lök, dill och gräslök. Häll det brynta smöret över rätten och strö över lite flingsalt och svartpeppar.

Om man har varma nykokta potatisar och ägg, behöver man inte värma formen i ugnen, utan kan servera direkt.

1 januari 2021

happy new year

 *** GOTT NYTT 2021! ***


I år firade jag nyår med Erik och Magnus. Klara hade fest för sitt lilla gäng "Drömkollektivet" i min lägenhet och jag ville inte gå utanför min närmsta coronacirkel. Jag åkte ner till Hammarby sjöstad, till exmaken som rätt oväntat hamnat i min cirkel den här hösten. Vi tre hade det trevligt, med god mat, bra musik, grevinnan och betjänten och fyrverkerier nere på kajen. Folk höll avstånd  och fyrverkeriskjutandet var lugnt och välskött.

Jag har funderat väldigt mycket på skitåret 2020, och bestämde mig för att hylla det som trots allt var bra.

2020


Året då jag prövades som kårordförande och genomförde:
Virtualborg, Explorer goes Kärrtorp, Digibasar.

Året då jag bytte jobb efter 13 år.
Numera konsult från Dokumentera på Svenska kraftnät.

Året då Erik konfirmerades, hängde med till London, vandrade på Kungsleden med Magnus och fyllde 15.

Året då Klara hade hemgymnasium, jobbade som ledarassistent på Grodan och seglingsinstruktör på Vässarö, och vandrade på Gotland med mig.

Trots rätt snäv coronacirkel och avsaknad av livekonserter och teaterbesök, så mycket fina minnen.


Vår nyårsmeny, som jag lagade i Magnus kök bestod av patésnittar, gratinerad hummer och chokladglass med jordnötscrunch. Och champagne! Lyxigt men ändå lättlagat, ville inte lägga allt för mycket tid i köket, eftersom jag lagade det på plats när jag kommit dit.


GRATINERAD NYÅRSHUMMER 

2 kokta frysta humrar 
1 msk smör 
3 msk mjöl 
3 msk hummerfond 
2 dl grädde 
salt 
1 krm cayennepeppar 
2 ägg 
2 msk riven parmesan 

Vid gratinering 
2 msk riven parmesan 

Tina hummern i kallt vatten. Klyv hummern på längden. Ta bort tarmen och magsäcken. Plocka ut köttet från skalet. Knäck sedan klorna och peta ut köttet. Skär köttet i små bitar.

Smält smör i en kastrull på svag värme och tillsätt mjöl, fräs varsamt. Tillsätt fond och grädde. Låt småkoka ca 5 minuter under omrörning. Krydda med salt och cayennepeppar.

Ta kastrullen av värmen och rör ned ägg, parmesan och smör. Låt svalna, blanda sedan i köttet från hummern. Sätt ugnen på 250 grader.

Lägg hummern på en plåt med bakplåtspapper och fyll skalen med stuvningen. Toppa med parmesan. Om man har små humrar (tex frysta amerikanska), blir det stuvning över. Lägg den i liten ugnsform och gratinera vid sidan om.

Sätt in plåten i ugnen. Gratinera cirka 5-7 minuter, tills den får fin färg. Använd gärna grill, men passa noga så att det inte bränns vid.